En Sıcak Konular

Alabalıklar doğal ortamında

15 Ekim 2014 12:00 tsi
Alabalıklar doğal ortamında Kırmızı benekli alabalık yavruları doğal ortamında

Konya'nın Taşkent ilçesindeki Geyve Deresi'nden alınarak Trabzon'daki Balık Üretimi İstasyonu'nda çoğaltılan 2 bin adet kırmızı benekli alabalık yavrusu, doğal ortamına bırakıldı.
   
Bol oksijenli ve soğuk suyu seven yavru balıkların çevre halkına ekonomik getiri sağlaması amaçlanıyor.

Yaklaşık 2 bin adet kırmızı benekli alabalık yavrusu, Orman ve Su İşleri 8. Bölge Müdürü Yılmaz Kocaman'ın da katıldığı programın ardından Geyve Deresi'ne bırakıldı.

Kocaman, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünün "Doğal Alabalık Üretilmesi, Yetiştirilmesi ve Orman İçi Suların Balıklandırılması Projesi" kapsamında, orman içi su kaynaklarındaki tahrip olan doğal alabalık popülasyonlarının optimum düzeye ulaştırılması, sportif olta balıkçılığının geliştirilmesi ve orman köylüsünün sosyo-ekonomik yönden kalkındırılması amacıyla Geyve Deresi'ne 2 bin kırmızı benekli alabalık yavrusu bırakıldığını söyledi.

Projenin Konya dahil 16 ilde uygulandığını ifade eden Kocaman, Türkiye genelindeki 37 su kaynağında balıklandırma çalışmalarının yapıldığını belirtti.

Konya'da da kırmızı benekli alabalıkları ile bilinen Taşkent ilçesindeki Geyve Deresi'nde proje yürütüldüğünü dile getiren Kocaman, o bölgedeki balıklardan alınan anaçlardan sağım yolu ile yavru üretimi yapıldığına işaret ederek, şöyle konuştu:

"Bir yıl önce Geyve Deresi'nden alınan anaç balıklardan Trabzon Maçka Altındere Balık Üretme İstasyonu'nda üretilen 2 bin adet kırmızı benekli alabalık yavrusu Taşkent ilçesindeki dereye salınmaktadır. Bu salım önümüzdeki senelerde de devam edecektir. Geyve Deresi'ndeki balık popülasyonunun artırılması için gerekli çalışmalar devam etmektedir."

Bu çalışmalarla yöre halkının balık ihtiyacının karşılanması ve ekonomik seviyesinin yükseltilmesine katkı sağlanmasının da amaçlandığını vurgulayan Kocaman, "Kırmızı benekli alabalıklar, diğer kültür alabalıklarından farklı doğal alabalıklar. Oksijeni bol derelerde ve soğuk sularda yaşıyor. Diğer alabalıklardan daha lezzetli" diye konuştu.

Konya'da yine İvriz Deresi'nde de kırmızı benekli alabalıkların yaşadığının bilindiğini aktaran Kocaman, potansiyel olan bu derenin de programa alınmasının düşünüldüğünü kaydetti.


Bu haber 2,259 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,412 µs