En Sıcak Konular

Çocuklarınıza 'ders çalış' demeyin!

11 Eylül 2014 11:14 tsi
Çocuklarınıza 'ders çalış' demeyin! Ço­cuk­la­ra sü­rek­li "Ders ça­lış" de­nil­me­me­si ge­rek­ti­ği­nin al­tı­nı çi­zen Prof. Dök­men, ders ça­lış­ma­nın duy­gu­sal bir olay ol­du­ğu­nu ve ço­cu­ğun duy­gu­la­rı­na hi­tap edil­me­si ge­rek­ti­ği­ni söy­le­di.

Psi­ko­log ya­zar Prof. Dr. Üs­tün Dök­men, ebe­veyn­le­rin ço­cu­ğa 'kaç al­dı­ğı' ye­ri­ne 'ne öğ­ren­di­ği'ni sor­ma­sı ge­rek­ti­ği­ni be­lir­te­rek, "5 al­ma­sı önem­li de­ğil, ne öğ­ren­di­ği önem­li. Bel­ki iyi öğ­ren­di ama 3 al­dı. Öğ­ren­me­ye teş­vik et­mek ge­re­ki­yor" de­di. Ço­cu­ğun mo­ti­vas­yo­nu­nun uy­gun ol­ma­sı ha­lin­de ders ça­lış­tı­ğı­nı di­le ge­ti­ren Dök­men, şöy­le de­vam et­ti:

Çocuk ne hissettiğini anlatacak

"Ör­ne­ğin 4 ya­şın­da bir ço­cuk alış­ve­riş için an­ne ba­ba­sıy­la ge­zer­ken, yo­ru­lur 'Be­ni ku­ca­ğı­na al' der. Ay­nı ço­cuk oyun oy­nar­ken yo­ru­lur mu? Oy­nar­ken sa­at­ler­ce hop­lar zıp­lar, 'Be­ni ku­ca­ğı­na al' de­mez çün­kü oyun işi ho­şu­na gi­di­yor, onu mo­ti­ve edi­yor. Ço­cuk ders ça­lış­mı­yor­sa ders ça­lış­mak onu mo­ti­ve et­mi­yor de­mek­tir. An­ne-ba­ba 'Ders ça­lış' de­mek ye­ri­ne, ço­cuk­la şu­nu gö­rüş­me­li; 'Ça­lı­şır­ken ne his­se­di­yor­sun?'

 Ço­cuk 20 da­ki­ka an­lat­sa din­le­ye­ce­ğiz, iki cüm­le din­le­dik­ten son­ra 'Evet ama' di­ye la­fa gir­me­ye­ce­ğiz. Sa­de­ce ne his­set­ti­ği­ni an­la­ta­cak. Um­ma­dı­ğı­mız şey­ler söy­le­ye­bi­lir. An­lat­ma­sı bit­ti­ğin­de an­ne-ba­ba sa­de­ce şu­nu söy­le­ye­bi­lir; 'Bir za­man­lar ben de ma­te­ma­tik ça­lı­şır­ken zor­la­nı­yor­dum.' Bu, kö­tü ör­nek ol­maz. Bi­la­kis iyi ör­nek olur. Ço­cuk, 'Ba­bam bir za­man­lar ma­te­ma­tik­te zor­la­nı­yor­muş ama yi­ne de ba­şar­mış, bu du­ru­ma gel­miş. Her­hal­de be­nim de önüm açık ben­de ba­şa­ra­ca­ğım' di­ye dü­şü­nür."

Müf­re­da­tın ca­zi­be­si ol­ma­lı ki

Bir ço­cu­ğun ha­yat­ta han­gi nok­ta­ya ge­le­ce­ği­ni sa­de­ce an­ne ba­ba­nın gay­re­ti­nin be­lir­le­me­ye­ce­ği­ni an­la­tan Dök­men, "Onun da ira­de­si var. Ço­cu­ğun so­rum­lu­lu­ğu­nu yüz­de 100 al­mak ge­rek­mi­yor. Ço­cu­ğun ders ça­lış­ma­sı ta­ma­men bi­zim so­rum­lu­lu­ğu­muz de­ğil­dir" de­di.

Dök­men, ço­cu­ğun ders ça­lış­ma­yı sev­me­si için ko­nu­la­rın ca­zip ol­ma­sı, okul müf­re­da­tı­nın il­gi­si­ni çe­ke­cek şe­kil­de dü­zen­len­me­si ge­rek­ti­ği­ni vur­gu­la­ya­rak, "Her­kes ço­cu­ğu­na sü­rek­li 'Ders ça­lış' di­yor. Kim­se ör­ne­ğin bir pa­zar gü­nü, 'Ev­la­dım kal­ka­lı 2 sa­at ol­du hâ­lâ in­ter­ne­te gir­me­din? Ni­ye böy­le ih­mal edi­yor­sun?' de­mi­yor. 'İn­ter­ne­te gir' de­mi­yo­ruz, 'Ni­ye ça­lış oğ­lum, ça­lış kı­zım' di­yo­ruz? İn­ter­net ço­cu­ğa ca­zip ge­li­yor, ders­ler ca­zip gel­mi­yor de­mek ki" di­ye ko­nuş­tu.

Ebeveyn bilgiyi önemsemeli

Prof. Dr. Üs­tün Dök­men, an­ne-ba­ba­nın oku­ma alış­kan­lı­ğı­nın da ço­cu­ğun ders ça­lış­ma­yı sev­me­si üze­rin­de et­ki­li ol­du­ğu­na dik­ka­ti çe­ke­rek, şu gö­rüş­le­ri di­le ge­tir­di: "Ev­de ki­tap oku­ma ge­le­ne­ği­nin ol­ma­sı ge­re­ki­yor. Bir ki­tap oku­ma saa­ti ol­ma­lı. An­ne-ba­ba oku­du di­ye ço­cuk he­men ki­ta­bı­nı alıp gel­mez ama bi­raz ya­şı bü­yü­dü­ğü za­man bu­nu fark ede­cek­tir. An­ne-ba­ba­nın bil­gi­ye de­ğer ver­me­si ge­re­ki­yor. Ço­cu­ğa 'kaç al­dı­ğı' ye­ri­ne 'ne öğ­ren­di­ği' so­rul­ma­lı. Ma­ri­fet il­ti­fa­ta ta­bi­dir. Ço­cuk, an­ne-ba­ba ta­ra­fın­dan il­ti­fat gö­rür­se öğ­ren­me­ye de­vam edi­yor. Ço­cu­ğun yap­tı­ğı­nın önem­li ol­du­ğu­nu vur­gu­la­yın. An­ne-ba­ba ço­cu­ğa ye­te­ri ka­dar de­ğer ve­ri­yor­sa öğ­ren­dik­le­ri kar­şı­sın­da he­ye­can du­yu­yor­sa, o ço­cu­ğun öğ­ren­me, ça­lış­ma ih­ti­ma­li yük­sek­tir."

Ders planları güdümlü

Prof. Dök­men, oku­lun ha­zır­la­yıp ço­cu­ğa ver­di­ği ders pla­nı­nın gü­düm­lü ol­du­ğu­nu, öğ­ren­me so­rum­lu­lu­ğu­nu ta­şı­yan ki­şi­nin na­sıl öğ­re­ne­ce­ği­nin pla­nı­nı da ken­di­si­nin ya­pması ge­rek­ti­ği­ni söyledi.

Ebe­veyn­le­rin ço­ğun­luk­la ba­şa­rı ya da ba­şa­rı­sız­lık­la il­gi­len­di­ği­ne işa­ret eden Dök­men, "Ya­pı­lan bir araş­tır­ma­nın so­nuç­la­rı­na gö­re il­ko­kul ço­cuk­la­rı eve gi­rer gir­mez ders­le­ri­nin so­rul­ma­sın­dan, 'öğ­ret­men öde­vi­ni be­ğen­di mi, Dün­kü sı­na­vın so­nu­cu ne ol­du' gi­bi so­ru­lar­dan şi­ka­yet­çi. Bu­nun ye­ri­ne ço­cu­ğa şun­la­rı sor­ma­lı­yız; 'Bu­gün mut­lu muy­dun, iyi eğ­len­din mi, ne­ler öğ­ren­di­niz" de­ğer­len­dir­me­si­ni yap­tı.

bugün

Bu haber 1,804 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,306 µs