En Sıcak Konular

Türk bilim insanından BM'ye ''hareket'' çağrısı

21 Temmuz 2014 10:17 tsi
Türk bilim insanından BM'ye ''hareket'' çağrısı Dünya Kanser Kontrol Örgütü (UICC) Gelecek Dönem Başkanı Prof. Dr. Tezer Kutluk'dan BM'ye çağrı;

Dünya Kanser Kontrol Örgütü (UICC) Gelecek Dönem Başkanı Prof. Dr. Tezer Kutluk, ''Dünyada şu anda bulaşıcı olmayan hastalıklar krizi yaşanıyor. Kalp, kanser, diyabet gibi bulaşıcı olmayan hastalıklardan kaynaklı ölümler nedeniyle dünya genelinde yılda 36 milyona yakın kişi hayatını kaybediyor'' dedi.

Kutluk, geçtiğimiz hafta (10-11 Temmuz) New York'ta gerçekleştirilen Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulunda, dünya genelindeki sivil toplum örgüt temsilcileri adayları arasından seçilerek, açılışın oturumunda dünya ülkelerine seslendi.

BM Genel Kurulunda, Dünya Sağlık Örgütü Başkanı Margaret Chan ile Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Başkanı Helen Clark'ın ardından konuşma yapan Kutluk, dünya ülkelerini bulaşıcı olmayan hastalıklar konusunda harekete geçmeye çağırdı.


"TÜRKİYE'DE YILDA 300 BİNDEN FAZLA KİŞİ BU NEDENLE ÖLÜYOR"
Kutluk, BM Genel Kurulunda yer alan sivil toplum kuruluşları temsilcileri arasından seçilen tek konuşmacı olarak, gerek Dünya Kanser Kontrol Örgütünü, gerekse Türkiye'yi temsil etmekten duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

BM'nin ilk olarak 2011 yılında bazı Karayip ülkelerinin teklifiyle bulaşıcı olmayan hastalıklar konusunu gündeme aldığını anlatan Kutluk, BM'nin bulaşıcı hastalıklarla mücadelede ne kadar yol alındığının değerlendirilmesi amacıyla konuyu bu yıl tekrardan genel kurul gündemine getirdiğini söyledi.

Dünyada şu anda bulaşıcı olmayan hastalıklar krizinin yaşandığını belirten Kutluk, kanser başta olmak üzere, kalp, diyabet, kronik solunum yolu hastalıkları gibi bulaşıcı olmayan hastalıklardan kaynaklı ölümlerin, dünyadaki ölümlerin yüzde 60'ını oluşturduğunu kaydetti.

Bulaşıcı olmayan hastalıklar nedeniyle dünya genelinde yılda 36 milyona yakın kişinin hayatını kaybettiğini bildiren Kutluk, Türkiye'de ise yılda 300 binden fazla kişinin yaşamını yitirdiğini ifade etti.

Kutluk, ''Bulaşıcı olmayan hastalıklardan kaynaklı ölümler zengin fakir ayrımı gözetmeksizin bütün ülkelerin sorunu. Çocuklarımızın daha doğmadan bile ne kadar obez olacağının bilindiği bir dünyada yaşıyoruz. Ve çocuklarımız doğmadan, kontrol edemedikleri riskleri yaşayacakları bir dünyaya gidiyorlar'' şeklinde konuştu.


MİLYONLARCA ÖLÜMÜN ÖNÜNE GEÇİLEBİLİR

Dünya Sağlık Örgütü'nün 2025 yılına kadar bulaşıcı olmayan hastalıklardan ölümlerin yüzde 25'inin önlenmesine yönelik hedef koyduğunu anlatan Kutluk, şunları kaydetti:

''Hedeflere yönelik dünyanın bütün ülkeleri tarafından sorumluluğun üstlenilmesi ve ülkelerin bu konuda ellerini taşın altına koymaları gerekiyor. Tütünle mücadele, sağlıklı beslenme, fiziksel aktivite gibi sağlıklı yaşam önlemleriyle bulaşıcı olmayan hastalıkların önüne geçebiliriz. Ancak bunun sadece insanlar tarafından yapılan bir tercih değil, devlet politikası haline getirilmesi gerekiyor. İkinci olarak korunma önemli. Üçüncü olarak da dünya düzeyinde bu konuya az kaynak ayrılıyor. Daha fazla kaynak ayrılmalı. Dünya genelinde toplam 31 milyar dolarlık kalkınma yardımının yüzde 1.2'si sağlığa gidiyor. Korunma başka olmak üzere sağlığa daha fazla kaynak ayrıldığı taktirde milyonlarca ölümün önüne geçilebilir.''

Bulaşıcı olmayan hastalıklarda hizmete erişim ve bakım kalitesinin de çok önemli olduğunu vurgulayan Kutluk, bu hastalıklarla mücadelede sivil toplum kuruluşlarının yanı sıra ulusal düzeyde ve multisektörel bir yaklaşımla planlanma, izleme ve değerlendirilme yapılması gerektiğini sözlerine ekledi.



Bu haber 1,225 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,706 µs