En Sıcak Konular

Oruç tutarken sağlığınızı koruyan 5 içecek

10 Temmuz 2014 11:43 tsi
Oruç tutarken sağlığınızı koruyan 5 içecek Yazın sı­cak­lı­ğın art­ma­sıy­la vü­cut­tan ter­le bir­lik­te ön­ce­lik­le sı­vı, po­tas­yum ve sod­yum gi­bi bir­çok mi­ne­ral kay­be­di­li­yor.

Ra­ma­zan ayı­nın yaz mev­si­mi­ne denk gel­me­si ne­de­niy­le su­suz ka­lı­nan sa­at­le­r uzun olu­yor, bu da sağ­lı­ğı­mız­la il­gi­li so­run­lar ya­şa­ma­mı­za yol aça­bi­li­yor.


Sindirim sorunu için zencefilli limonata, mineral açığı için de naneli ayran imdada yetişen formüllerden birkaçı.

Ta­ze seb­ze ve mey­ve­ler­le sı­vı alı­mı­nı des­tek­le­yin


Ta­ze seb­ze ve mey­ve­ler­den de ye­me­ye özen gös­te­rin.

İf­tar­da sa­la­ta ve zey­tin­ya­ğı ile ya­pıl­mış seb­ze ye­mek­le­ri­ni tü­ket­me­yi ih­mal et­me­yin.
An­cak mey­ve­nin şe­ker kay­na­ğı ol­du­ğu­nu da unut­ma­yın ve por­si­yon mik­tar­la­rı­na dik­kat edin. Ay­rı­ca mey­ve­yi ye­me­ğin he­men ar­ka­sın­dan ye­me­yin.


İf­tar­da tü­ket­ti­ği­niz be­sin­le­rin sin­di­ri­mi he­nüz bit­me­miş­ken mi­de­yi mey­ve ile yor­ma­mak için mey­ve tü­ke­ti­mi­ni 1-2 sa­at son­ra­ya bı­ra­kın. Böy­le­ce hem ye­mek­le bir­den yük­se­len kan şe­ke­ri­nin da­ha da yük­sel­me­si­ni hem de al­dı­ğı­nız be­sin­le­rin ya­ğa dö­nüş­me­si­ni en­gel­ler­si­niz.


Ne çok sıcak ne de çok soğuk


Su­yun oda ısı­sın­da ol­ma­sı­na da dik­kat edin. Çün­kü boş mi­de­ye içi­len çok so­ğuk su mi­de­yi ra­hat­sız edip, ağ­rı­la­ra ne­den ola­bi­li­yor.

İf­tar öğü­nün­de tü­ke­te­ce­ği­niz çor­ba-kom­pos­to-ay­ran tar­zı içe­cek­le­rin de çok sı­cak ve çok so­ğuk ol­ma­ma­sı­na dik­kat edin.Çok sı­cak ve çok so­ğuk sı­vı tü­ke­ti­mi ref­lü gi­bi mi­de so­run­la­rı oluştura­bi­li­yor.


Her saat başı oda ısısında 1-2 bardak su Oru­cu 1 bar­dak suy­la aç­tık­tan son­ra ya­ta­na ka­dar sa­at ba­şı 1-2 bar­dak su iç­me­ye özen gös­te­rin. Bu sü­reç­te en az 1-1,5 lit­re su iç­me­li­si­niz. Sı­vı alı­mı­nı sa­de­ce su­lu gı­da­lar­dan de­ğil, seb­ze ve mey­ve­ler­den de al­dı­ğı­mı­zı unut­ma­yın.

Do­la­yı­sıy­la her öğün­de sof­ra­nız­da seb­ze ye­me­ği-sa­la­ta ile ay­ran ve kom­pos­to gi­bi içe­cek­ler de bu­lun­du­run. Sa­hur­da ise da­ha çok su­lu mey­ve ve seb­ze­le­ri tü­ket­me­li, yi­ne en az 1 lit­re su iç­me­li­si­niz.Sı­cak­la­rın et­ki­siy­le Ra­ma­zan ayın­da vü­cut­ta faz­la su kay­bı mey­da­na gel­me­si so­nu­cun­da; ener­ji dü­şük­lü­ğü, ba­yıl­ma his­si, bu­lan­tı, baş dön­me­si ve tan­si­yon düş­me­si gi­bi prob­lem­ler olu­şa­bi­li­yor.Oruç tu­tar­ken sağ­lı­ğı­mız­dan ol­ma­mak için ön­ce­lik­le sı­vı kay­bı­nı kar­şı­la­ma­lı, bu­nun için de gün­de 2-2.5 lit­re su tü­ket­me­ye özen gös­ter­me­li­yiz. Pe­ki ama su­yu azar azar mı, yok­sa ka­na ka­na mı iç­me­li?Han­gi içe­cek­ler sağ­lı­ğı­mız için önem­li, han­gi­le­ri za­rar­lı? İş­te Ra­ma­zan ayın­da sı­vı tü­ke­ti­min­de dik­kat et­me­miz ge­re­ken nok­ta­lar ve sağ­lık so­run­la­rı­mı­za iyi ge­len içe­cek­le­r…

Her soruna özel içeceklerle sağlıklı Ramazan

1. Mi­de­ni­zi re­ze­ne ça­yı ile ra­hat­la­tın: Ha­zım­sız­lık ve ref­lü gi­bi şi­ka­yet­le­ri­niz var­sa, ye­mek­ten son­ra içe­ce­ği­niz re­ze­ne ça­yı ile mi­de­ni­zi ra­hat­la­ta­bi­lir­si­niz.


2. Sin­di­rim şi­ka­yet­le­ri­niz için zen­ce­fil: Ev ya­pı­mı li­mo­na­ta­nın içi­ne ka­ta­ca­ğı­nız bir kaç yap­rak na­ne ve az mik­tar­da zen­ce­fil hem se­rin­le­me­ni­ze hem de sin­di­rim sis­te­mi­ni­zin ra­hat­la­ma­sı­na des­tek ola­cak­tır.

3. Mi­ne­ral açı­ğı­nı gi­der­mek için na­ne­li ay­ran: Gün için­de kay­bet­ti­ği­niz mi­ne­ral ve sı­vı açı­ğı­nı ye­ri­ne koy­mak için iyi de pro­te­in kay­na­ğı olan yo­ğurt­tan ya­pa­ca­ğı­nız ay­ra­nı tü­ke­tin.
Öğün­le bir­lik­te tü­ke­te­ce­ği­niz ev ya­pı­mı ay­ran ay­nı za­man­da doy­gun­luk sağ­la­yıp, çok faz­la ye­mek tü­ket­me­niz­den,do­la­yı­sıy­la ki­lo al­ma­nız­dan da ko­ru­ya­cak­tır.
Ay­ra­nın içi­ne bir­kaç yap­rak na­ne ka­ta­rak ye­mek son­ra­sın­da mi­de­ni­zin ra­hat­la­ma­sı­nı da sağ­la­ya­bi­lir­si­niz.


4. Elek­tro­lit açı­ğı­nı ma­den su­yu ile ka­pa­tın: Ma­den su­yu tü­ke­ti­mi yi­ne gün için­de kay­bet­ti­ği­niz elek­tro­lit açı ğı­nı ka­pat­ma­nız için iyi bir ter­cih ola­cak­tır.Sa­de olan­la­rı­nı içer­se­niz, mey­ve­li olan­la­rı­nın içe­ri­ğin­de­ki şe­ker alı­mın­dan da kur­tul­muş olur­su­nuz.


5. Kom­pos­to ile kan şe­ke­ri­ni den­ge­le­yin: Gün için­de aç­lı­ğa bağ­lı ola­rak dü­şen kan şe­ke­ri­ni­zin ça­buk to­par­lan­ma­sı­nı sağ­la­mak için oru­cu­nu­zu bir mik­tar suy­la aç­tık­tan son­ra ev­de ha­zır­la­dı­ğı­nız kom­pos­to ile de­vam ede­bi­lir­si­niz.


Böy­le­ce kan şe­ke­ri düş­me­si­ne bağ­lı ya­şa­ya­ca­ğı­nız yor­gun­luk ha­li­ni da­ha uzak­laş­tır­mış ve to­par­lan­ma­yı da­ha ça­buk sağ­la­mış olur­su­nuz.


Vü­cut de­tok­su­nu güç­len­di­rin Bit­ki­ler­le Te­da­vi Uz­ma­nı (Fi­to­te­ra­pist) Dr. Mus­ta­fa Ya­şar, Ra­ma­zan ayı bo­yun­ca vü­cut­ta bi­ri­ken ve sağ­lık so­run­la­rı­na ze­min ha­zır­la­yan ser­best ra­di­kal­ler ve tok­sin­ler­den arın­ma sağ­lan­dı­ğı­nı kay­de­der­ken, bu de­toks sü­re­ci­ni des­tek­le­mek için her gün bir fin­can ada­ça­yı ya da ıh­la­mur içil­me­si­ni öner­di.


Çö­rek otu da yu­mur­ta gi­bi tok tu­tu­yor Av­ru­pa'da oru­cun "aç­lık te­da­vi­si" ola­rak te­da­vi sis­tem­le­ri ara­sı­na gir­di­ği­ni be­lir­ten Dr. Mus­ta­fa Ya­şar, vü­cut­ta bi­ri­ken tok­sin­ler ve ser­best ra­di­kal­ler­den oruç­la arı­nıl­dı­ğı­na işa­ret et­ti.


Ya­şar, bu de­toks sü­re­ci­ni des­tek­le­mek için ada­ça­yı, ıh­la­mur, ke­ten to­hu­mu, çö­rek otu ve de­ve di­ke­ni gi­bi bit­ki­ler­den ya­rar­la­nı­la­bi­le­ce­ği­ni açık­la­dı. Özel­lik­le sa­bah 11.00 - 12.00 ara­sı ya­rım sa­at­lik uy­ku­nun saf­ra sis­te­mi­nin ça­lış­ma­sı­na des­tek ola­ca­ğı­nı vur­gu­la­dı.

Çö­rek otu­nun da Ra­ma­zan bo­yun­ca bir­kaç ke­re ge­rek ye­mek­le­re ka­tı­la­rak, ge­rek ya­rım çay ka­şı­ğı öl­çü­sün­de doğ­ru­dan alın­ma­sı­nın hem tok­luk his­si­ni des­tek­le­yi­ci hem de vü­cut­ta­ki ome­ga 3 den­ge­si­ni sağ­la­yı­cı ve ek­sik yağ asit­le­ri­ni ta­mam­la­yı­cı et­ki­si bu­lun­du­ğu­nun al­tı­nı çiz­di. Erik ve üzüm ho­şaf­la­rı­nın da de­tok­su des­tek­le­yi­ci yön­le­ri ol­du­ğu­nu kay­det­ti.


Dr. Ya­şar ay­rı­ca bir gün ya­rım çay ka­şı­ğı ke­ten to­hu­mu, bir gün ya­rım çay ka­şı­ğı de­ve di­ke­ni alın­ma­sı­nın ba­ğır­sak sis­te­mi­nin ça­lış­ma­sı­na ve vü­cu­dun arın­ma­sı­na kat­kı sağ­la­ya­ca­ğı­nı ifa­de et­ti.
Ra­ma­zan'da ide­al bes­len­me na­sıl ol­ma­lı? Vü­cu­dun ser­best ra­di­kal yü­kü­nü ar­tı­ran hay­van­sal gı­da ve ha­mur iş­le­ri tü­ke­ti­mi­nin az ol­ma­sı ge­rek­ti­ği­ni vur­gu­la­yan Dr. Ya­şar, şöy­le ko­nuş­tu: "De­toks es­na­sın­da, vü­cu­da gi­ren su mik­ta­rı önem­li­dir.


Bir eriş­ki­nin gün­lük ola­rak 1.5-2 lit­re su tü­ket­me­si, yaz ay­la­rın­da bu mik­ta­rı ar­tı­ra­rak 2-2.5 lit­re­ye çı­kar­ma­sı ye­rin­de olur. Hem sa­hur hem if­tar­da sı­vı içe­ri­ği faz­la olan mey­ve ve seb­ze­le­rin tü­ke­til­me­si, özel­lik­le yaz dö­nem­le­rin­de da­ha doğ­ru ola­cak­tır.
İf­tar­dan 1-1.5 sa­at son­ra ya­pı­la­cak ha­fif eg­zer­siz ve yü­rü­yüş­ler, hem sin­di­rim hem de de­toks fa­ali­yet­le­ri­ni des­tek­ler."


Sahur yemeği karaciğer detoksuna destek oluyor Sa­hur ye­me­ği­nin at­lan­ma­ma­sı ge­rek­ti­ği­ne de­ği­nen Dr. Ya­şar, ka­ra­ci­ğer ve saf­ra ke­se­si­nin alı­nan be­sin­le­ri en iyi de­ğer­len­dir­di­ği sa­at­le­rin ge­ce 23.00 ila 03.00 ara­sı ol­du­ğu­nu be­lirt­ti. Dr. Ya­şar,
"Bu sa­at­ler­de alı­nan gı­da­lar ye­ter­li sin­di­ri­le­mez, ka­ra­ci­ğe­rin asıl gö­re­vi olan de­tok­sa da en­gel olur. Ge­ce 03.00'ten son­ra, ya­ni sa­hur­da alı­na­cak gı­da­lar hem ka­ra­ci­ğe­rin de­toks fa­li­ye­ti­ni en­gel­le­mez hem de sin­di­rim fa­ali­yet­le­ri da­ha dü­zen­li olur” de­di. Ra­ma­zan'da tu­tu­lan oru­cun di­ğer ay­lar­da da bir - iki se­fer tek­rar­lan­ma­sı için de­tok­sun se­ne için­de des­tek­le­ne­bi­le­ce­ği­ni ve ge­le­cek Ra­ma­zan için de ha­zır­lık ya­pı­la­bi­le­ce­ği­ni be­lirt­ti.



Bu haber 1,367 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,316 µs