En Sıcak Konular

Tansiyon hastalarının yaptığı 9 hata

28 Mart 2014 10:29 tsi
Tansiyon hastalarının yaptığı 9 hata Ba­kır­köy Has­ta­ne­si İç Has­ta­lık­la­rı Uz­ma­nı Dr. Nes­li­han Ak­taş, tan­si­yon has­ta­la­rı­nın sık yap­tı­ğı 9 ha­ta­yı şöy­le sı­ra­la­dı:

Yük­sek tan­si­yon top­lu­mu­muz­da yüz­de 30-35 ora­nın­da gö­rü­lü­yor. Bu oran 18 ya­şın­dan son­ra ka­dın­lar­da yüz­de 35, er­kek­ler­de ise yüz­de 30 ola­rak de­ği­şi­yor. Nor­mal tan­si­yon de­ğer­le­ri 120-80 mmHg iken, yük­sek tan­si­yon­da bu de­ğer­ler 140 mmHg-90 mmHg'­ye ka­dar çı­kı­yor.

Vü­cu­du­muz­da do­la­şan kan, or­gan­la­rın ve do­ku­la­rın bes­len­me­si için ge­rek­li olan ok­si­je­ni ve be­sin mad­de­le­ri­ni ta­şı­yor. Ta­şır­ken de da­mar­lar­da bir ba­sınç yük­sel­me­si olu­şu­yor. Bu ba­sın­cın nor­mal­den faz­la ol­ma­sı yük­sek tan­si­yon ya da hi­per­tan­si­yon ola­rak ad­lan­dı­rı­lı­yor. Top­lum­da beş has­ta­dan dör­dün­de ilaç kul­la­nıl­ma­sı­na rağ­men tan­si­yo­nun kon­trol al­tı­na alı­na­ma­dı­ğı­nı be­lir­ten Acı­ba­dem Ba­kır­köy Has­ta­ne­si İç Has­ta­lık­la­rı Uz­ma­nı Dr. Nes­li­han Ak­taş, tan­si­yon has­ta­la­rı­nın sık yap­tı­ğı 9 ha­ta­yı şöy­le sı­ra­la­dı:

1.İla­cı kı­sa sü­re kul­la­nıp, tan­si­yon nor­ma­le inin­ce he­ki­me sor­ma­dan bı­ra­kı­yor.  

2.Ömür bo­yu tan­si­yon ila­cı kul­lan­ma­sı ge­re­ken­ler du­ru­mu ka­bul­le­ne­mi­yor, ila­cı hiç kul­lan­ma­ma­yı ter­cih edi­yor.

3.Tan­si­yo­nu yıl­da bir-iki kez ölç­tür­mek ge­re­ki­yor. Bir­çok in­san tan­si­yo­nu­nu ölç­tür­mü­yor, ih­mal edi­yor. Tan­si­yon has­ta­la­rı da ih­mal edi­yor.

4.Be­lir­ti­le­ri önem­se­mi­yor, geç dok­to­ra gi­di­yor, or­gan ha­sa­rı olun­ca an­la­şı­lı­yor.

5.Spor yap­mı­yor, ha­re­ket­siz ya­şı­yor.

6.Tuz tü­ket­mek­te ıs­rar edi­yor, mik­ta­rı­nı ayar­la­ya­mı­yor.

7.Faz­la ki­lo­la­rıy­la ya­şı­yor. Sağ­lık­lı bes­len­me di­ye­ti yap­mı­yor.

8.Has­ta­la­rın önem­li bir kıs­mı 'be­nim vü­cu­dum tan­si­yo­na alı­şık, bir şey ol­ma­z' di­yor.

9.İlaç kul­la­nı­yor an­cak dü­zen­li kon­tro­le git­me­di­ğin­den doz ayar­la­ma­sı yap­tır­mı­yor.

'Ge­li­yo­ru­m' di­yor ama önem­se­mi­yo­ruz

Yük­sek tan­si­yon be­lir­ti­le­ri ara­sın­da baş ağ­rı­sı, en­se sert­li­ği, sık id­ra­ra çık­ma, çar­pın­tı, gö­ğüs­te sı­kış­ma his­si, bu­run ka­na­ma­sı, çok faz­la yük­se­lin­ce göz­ler­de çift gör­me, dil­de pel­tek­leş­me, el, ayak ve vü­cut­ta ka­rın­ca­lan­ma yer alı­yor. Bu be­lir­ti­le­ri far­k e­di­yo­ruz ama gün­lük ha­ya­tı­mız­da ge­çiş­ti­ri­yo­ruz. Dr. Nes­li­han Ak­taş, bu be­lir­ti­le­rin hiç­bi­ri­nin sa­de­ce tan­si­yo­na özel ol­ma­dı­ğı­nı, baş­ka has­ta­lık­lar­da da bu­lun­du­ğu­nu, bu ne­den­le has­ta­la­rın tan­si­yo­na özel be­lir­ti­ler­dir di­ye şüp­he­len­me­di­ği­ne de­ği­ne­rek, "Bu yüz­den şi­ka­ye­ti ol­ma­yan­la­rın da yıl­da bir - iki kez tan­si­yo­nu­nu ölç­tür­me­si ge­re­ki­yor. Tan­si­yon­la­rı­nı en iyi ta­kip eden­ler ka­dın­lar. Er­kek­ler cid­di şi­ka­yet ol­ma­dık­ça he­ki­me baş­vur­mu­yor. Oy­sa kon­trol edil­me­yen yük­sek tan­si­yon kalp, göz­ler, böb­rek­ler ve bir­çok or­gan­da cid­di ha­sa­ra yol aça­bi­li­yo­r" de­di.

Mev­sim ge­çiş­le­ri ve stres de et­ki­li­yor

Tan­si­yon de­ğer­le­ri­nin de­ğiş­me­sin­de mev­sim ge­çiş­le­ri, yo­ğun­luk, gün­lük ya­şam stre­sinin de et­ki­li ol­du­ğu­nu ha­tır­la­tan Dr. Nes­li­han Ak­taş, ge­re­kir­se bu dö­nem­de, ilaç baş­la­dık­tan bir ay son­ra, son­ra­sın­da ise üçer ay­lık di­lim­ler­le ilaç do­zu­nu ayar­la­ma­nın öne­mi­ne de­ğin­di.

İla­ca rağ­men so­run ya­şa­na­bi­li­yor

Tan­si­yon ilaç­la­rı ko­nu­sun­da ka­mu­oyun­da uzun yıl­lar­dır tar­tış­ma­lar olu­yor. İlaç kul­lan­ma­sı­na rağ­men 5 has­ta­dan 4'ün­de kan ba­sın­cı ye­ter­siz ola­rak sağ­la­nı­yor ya da has­ta­la­rın yüz­de 30'un­da böb­rek ha­sa­rı mey­da­na ge­le­bi­li­yor. Bu du­rum ye­ter­li te­da­vi ala­ma­mak­tan ya da has­ta­lı­ğın ta­nı­sı­nın geç ko­nul­ma­sın­dan kay­nak­la­nı­yor. Yük­sek tan­si­yo­nun 'p­ri­mer hi­per­tan­si­yo­n' ola­rak ad­lan­dı­rı­lan tü­rü­nün yüz­de 90'ı­nın ne­de­ni­nin bi­lin­me­di­ği­ni an­cak tan­si­yo­nun tek ba­şı­na kal­bin yü­kü­nü ar­tır­dı­ğı­nı an­la­tan Dr. Nes­li­han Ak­taş, faz­la ki­lo, kan yağ­la­rı­nın yük­sek­li­ği, si­ga­ra, ha­re­ket­siz ya­şam ne­de­niy­le de bu yü­kün da­ha da art­tı­ğı­nı vur­gu­la­dı.

SERDA KIVILCIM - BUGÜN GAZETESİ

Bu haber 1,773 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,078 µs