En Sıcak Konular

2 yıl sonra hala nükleer sızıntı

27 Aralık 2013 10:36 tsi
2 yıl sonra hala nükleer sızıntı 2 yıl önceki depremde büyük hasar gören Fukuşima nükleer santralini işleten TEPCO, halen denize nükleer sızıntı olduğunu doğrulayarak, halktan özür diledi.

Japonya'da faaliyeti durdurulan Fukuşima nükleer santralinin işletmecisi Tokyo Elektrik Enerji (TEPCO), 2 yıl önce depremde büyük hasar gören santralden denize radyoaktif su sızıntısı olduğunu doğruladı.
    
Şirket tarafından yapılan açıklamada, santral çevresinden alınan yer altı suyu örneklerinin ay başında alınan örneklere göre 100 katın üzerinde kanserojen cesium-134 maddesi içerdiği belirtilirken, toksik değerlerdeki bu aşırı yükselişin sebebinin tam olarak tespit edilemediği ifade edildi.
    
TEPCO ÖZÜR DİLEDİ
Radyoaktif maddelerle kirlenmiş suyun denize ulaştığını doğrulayan TEPCO sözcüsü, kirlenmenin denizde belirgin bir etki yaratmayacağını ileri sürerek, denizin radyoaktiflik seviyesinde herhangi bir yükselme yaşanmadığını dile getirdi.
    
Şirket yaptığı basın toplantısıyla halktan özür diledi.
    
Japon balıkçılar sızıntıyla ilgili endişelerini dile getirirken, çevre uzmanları da, radyoaktif maddelerin deniz canlılarının etkileyeceğini ve besin zinciri yoluyla insanlara ulaşacağı konusunda yetkilileri uyardı.
    
Fukuşima nükleer santralinin faaliyetleri 2011'de meydana gelen 9 büyüklüğünde deprem ve sonrasında oluşan tsunami sebebiyle durdurulmuştu.
    
Reaktörlerin erimesi sonucunda yaşanan sızıntı sebebiyle çevrede yaşayan 160 bin kişi tahliye edilirken, hükümet, santral çevresinde balıkçılık faaliyetlerini yasaklamış ve bölgede üretilen tüm bitki ve hayvanların satışını durdurmuştu.
    
2 BİN 500'ÜN ÜZERİNDE RADYASYON TESPİT EDİLMİŞTİ
TEPCO bu yılın başında santralin limanında yakalanan bir balıkta yasal değerlerin 2500 kat üzerinde radyasyon tespit edildiğini duyurmuş, geçen hafta da santralde çalışan yaklaşık 2 bin kişinin tiroid kanseri olma riskiyle karşı karşıya olduğunu açıklamıştı.
    
Haziran ayında ise nükleer tesisin yöneticisi Masao Yoshida yemek borusu kanseri sebebiyle hayatını kaybetmişti. Yoshida, eriyen reaktörlerin kontrol altına alınması faaliyetlerine öncülük etmiş, aldığı kararlarla binlerce insanın hayatını kurtarmıştı.
    
Fukuşima, Rusya'da 25 yıl önce yaşanan Çernobil'den sonra en büyük nükleer felaket olarak gösteriliyor.  Olay sonrasında ülkedeki 50 nükleer santralin faaliyeti durdurulmuş, daha sonra iki santral yeniden aktif hale getirilmişti.


Bu haber 1,407 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,733 µs