En Sıcak Konular

Dijital kobay kampı

19 Kasım 2013 10:08 tsi
Dijital kobay kampı Türkiye’nin internet popülasyonunun yüzde 31,10′u Twitter kullanıyor ve bu rakam da Türkiye’yi Twitter’da dünya birincisi yapıyor.

Türkiye'nin internet popülasyonunun yüzde 31,10′u Twitter kullanıyor ve bu rakam da Türkiye'yi Twitter'da dünya birincisi yapıyor. Türkiye'nin Twitter kullanıcı sayısı ise 11 milyon 337 bin 505.

Bu arada Türkiye'nin ardından 5 ülke Japonya, Hollanda, Venezuella, Filipinler ve İngiltere sıralanıyor."

İzmir Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF) Görsel İletişim Tasarımı Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Yakın'ın tespiti geçen haftanın gündemi arasında kaybolup gitti. Türkiye'nin sosyal medya kullanımında Brezilya, Rusya, Endonezya, Hindistan ve İngiltere'yi geride bırakarak ABD'nin ardından ikinci sırada yer alması, kimseyi şaşırtmamış olmalı ki, bu haber üzerine bir tane analiz görmedik. Oysa hem teknoloji açısından gelişmiş hem de nüfusu Türkiye'den fazla olan Japonya'yı geride bırakmış olmamız, üzerine kafa yorulmayı hakeden bir mesele olmalı. Nihayetinde "sosyal medya varken gazetelere ne gerek var" benzeri iddiaların tartışıldığı bir dönemde, bizzat Başbakan'ın "bela" olarak tanımladığı bir mecrada Türkiye'nin dünya sıralamasında üst sıralarda yer alması nasıl yorumlanmalı?

Twitter gibi sosyal mecralar, bakmasını bilen gözlere muazzam bilgi akışı sağlayabilir. İnsanların kendi elleriyle teslim ettiği verileri "çıkartmasını" ve işlemesini bilenler, öyle cevherler keşfediyor ki, nihayetinde "sanal alem" fiziksel (ve hatta metafizik) dünyayı etkileyebiliyor.

Örneğin geçtiğimiz yaz ayında ABD hükümetinin gerçekleştirdiği "Kuantum sıçrama" isimli siber tatbikat bu konuda uygulama açısından önemli bir örnek. Kimi şirketler bir ulusun duygusal haritasını bile çıkartabildiğini iddia ediyor.

O verileri okuyup, yorumlamak aynı zamanda "yazmanın" da önünü açıyor. Gündemi sanal olarak takip edilebilen bir toplumun, nokta vuruşları yapılarak gündemi değiştirilebilir mi? ABD'nin bu konuda çalışmaları olduğu biliniyor. Neden olmasın?

Varsayalım ki kısa vadede sanal alem üzerinden siyasetin gidişatı etkilenebiliyor olsun. Uzun vadede ne gibi etkileri olur? Yıllardır kağıdın dolaşımdan kalkacağı öngörülüyor ama yazılı basın tüm tahminlere rağmen ısrarla hayatta kalıyor. Büyük umutlarla açılan "tablet" gazeteleri bir bir kapanıyor. Belli ki kağıdı elinde hissetmeye alışmış eski nesiller, kolay kolay gazetelerini kaptırmaya niyetli değiller. Oysa iletişimini 140 karaktere sığdırmaya alışmış, kağıda yabancı yeni nesiller, kehanetin gerçekleşmesinde başrol oynayabilir. Teknoloji devlerinin bütün umudu onlara bağlı! En uçuk teknolojik yenilikleri onların üzerinden dünyaya getirmeyi planlıyorlar. Bugün bile vücudlarıyla bütünleşmiş cep telefonları, yıllar sonra çip haline gelip beyinlere sokulmak istendiğinde, ilk onlar gönüllü olacak.

Hatırlatmakta fayda var, bugün şirketler, devletlerin araştırmalarında etik sebeplere dayanarak yasal engeller oluşturduklarını iddia ediyor. Yani bıraksalar, neler yapılacak ama hala "geri kafalı"lar yüzünden istediklerini ulaşamıyorlar. İçlerinde bazıları sırf bu yüzden herhangi bir devletin egemenliği dışında kalmayı istiyor, açık açık. Medeniyetin teknolojiye eşitlendiği bir çağda, teknolojiye hükmedeneler (daha doğrusu hükmettiklerini sananlar) için Türkiye gibi ülkeler bu bakımdan büyük fırsatlar sağlıyor. Dijital iletişime kılcal damarlarından bağlı toplumlar, tüm kanallarıyla teknolojik "yeniliklere" dolayısıyla da kobaylığa açık hale geliyor. Yıllar sonra belki de son model cihazlar ABD veya Japonya'dan önce ilk olarak bu topraklarda piyasaya sürülecek. İnsanlar üzerindeki etkisi gözlemlenebilsin diye...

Kaynak: www.iyibilgi.com



Bu haber 1,523 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,520 µs