En Sıcak Konular

Aşure ayı başladı

23 Ekim 2015 12:50 tsi
Aşure ayı başladı Nuh Peygamber'in Büyük Tufan'dan sonra karaya ayak bastığında elinde kalan son malzemelerle yaptığına inanılan tatlı aşurenin pişirilmesinde bazı püf noktalar var...

İzmir'deki Tarihi Kemeraltı Çarşısı'nda bakliyat ve baharat satışı yapan iş yerlerinde Aşure günü hareketliliği yaşanıyor. Her yıl Muharrem ayının onuncu günü yani yarın, Nuh Peygamber'in Büyük Tufan'dan sonra karaya ayak bastığında elinde kalan son malzemelerle yaptığına inanılan tatlı olan aşureyi pişirerek komşularına ikram etmek isteyenler, çok sayıda malzemeden oluşan tarifi tamamlamak için alışveriş yapıyor.


Tarihi Kemeraltı Çarşısı'nda bakliyat ve baharat satışı yapan iş yerleri, Anadolu'nun farklı bölgelerinde değişik yöntemlerle yapılan ancak temelinde buğday ve bakliyatların bulunduğu aşure için özel hazırlanan ürünleri satışa çıkardı.

Bakliyat perakendecisi Abdullah Gökçel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, her yıl olduğu gibi bu yıl da Muharrem ayıyla birlikte aşurelik bakliyat satışlarının arttığını söyledi.

- 41 çeşit ürün satılıyor


Vatandaşların buğday, nohut, fasulye ve kuruyemiş ürünlerindeki ihtiyaçlarına yanıt vermeye çalıştıklarını aktaran Gökçel, şunları söyledi:

"Bu yıl aşurelik malzemelerin fiyatlarında geçen yıla göre önemli bir artış yok. Aşurede kullanılmak üzere 41 çeşit ürün satıyoruz. Ancak bunların tümü kullanılmıyor. Vatandaş, geleneğine göre tercih yapıyor. Yöreden yöreye tarifler ve tatlar değişiyor. Ancak temelde buğday, nohut ve fasulye gibi bakliyatlar var. Bunların fiyatı da hemen hemen aynı. Kuruyemişlerde fiyatlar değişiyor. Örneğin 50 lira olan badem 55 lira oldu ama buna alternatif olarak fındığın fiyatı neredeyse yarı yarıya düştü. Susam, kuş üzümü gibi aksesuar ürünlerin fiyatlarında da değişiklik yok."



AŞURE NASIL YAPILIR?

İzmir Ekonomi Üniversitesi Mutfak Sanatları ve Yönetimi Bölümü'nden Eğitmen Şef Semen Öner de aşurenin yapımındaki bazı püf noktaları şöyle anlattı:

"Aşureyi yaparken buğday, kuru fasulye, nohut ve kullanacaksınız baklayı yani sert olan kuru baklagilleri bir gün önceden ya da birkaç saat önceden pişirmek gerekiyor. Soğuk suyun içine buğdayı dökeceksiniz, hiç karıştırmayacaksınız, buğday kendi kendine 3-4 saat pişecek. Ondan sonra düdüklü tencerede diğer baklagillerle pişireceğiz. Sütle yaparsanız daha beyaz bir aşure elde edersiniz. Suyla yaparsanız biraz daha koyu renk olur. İnciri, pişirirken aşurenin içine atarsanız rengi mutlaka koyu olur. Buğdayın içine şeker attığınız zaman buğday kendini toplayacaktır, yani dirilecektir, o yüzden buğdayın patlamış Mısır gibi açılmış olmasına dikkat etmek gerekir. Aşure biraz sulu olursa, işin biraz kolayına kaçarak, nişasta ile koyulaştırabilirsiniz. Ama bu tavsiye ettiğimiz bir durum değil. Diğer kuru meyvelerin son dakika içine atıp bir taşım karıştırılmasını öneririm."

Aşurenin içeriğindeki kuru baklagillerin besleyici özelliğinden dolayı çok faydalı olduğunu anlatan Öner, şeker dışındaki ürünlerin enerji verdiğini, protein, lif ve karbonhidrat oranın yüksek olması nedeniyle aşure yenildiği gün daha dikkatli beslenmesi gerektiğini belirtti.

Bu haber 3,434 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,700 µs